Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

6000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ

Εργασιακά και δημόσιος τομέας
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Υπουργός διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι δεν υπάρχει θέμα κατώτερου μισθού και επιπλέον περικοπών, η αλήθεια είναι η ακόλουθη και είναι αδιαμφισβήτητη στις off camera συζητήσεις.
Η τρόικα ζητεί επιμόνως:
  1. Τουλάχιστον 5.000 απολύσεις μέσα στον επόμενο χρόνο και 25.000 σε καθεστώς κινητικότητας.
  2. Κατάργηση του εφάπαξ. Οι τελευταίοι τυχεροί θα πάρουν εφάπαξ που δεν θα ξεπερνά τα 5.500 ευρώ.
  3. Επιπλέον μείωση της βασικής σύνταξης άμεσα, έστω και σε μικρό ποσοστό αρχικά.
  4. Να ρυθμιστεί ταχύτατα η βασική ενιαία σύνταξη των 360 ευρώ και ο αλγόριθμος με τον οποίο θα χτίζεται το επιπλέον ποσό με βάση τα χρόνια εργασίας και το ύψος του μισθού.
  5. Να ρυθμιστούν οι κανόνες για τη μετάβαση από την κρατική στην ιδιωτική ασφάλιση. Η τρόικα θέλει νέο ασφαλιστικό και το θέλει τώρα.
  6. Να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται κάθε χρόνο ο κατώτερος μισθός με βάση τις δημοσιονομικές σταθερές και με βάση τα ποσοστά της ανεργίας.
  7. Να ρυθμιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή με απλή υπουργική απόφαση, η πλήρης απελευθέρωση του αριθμού των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μην υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των απολύσεων και περιορισμός στο περίφημο lock out. Εδώ ακριβώς - επειδή δε μασάμε τα λόγια μας και επιμένουμε στη λογική του δόγματος «λόγια σταράτα» - πρέπει να σημειώσουμε ότι όλος ο διακαής πόθος της τρόικας γίνεται για τουλάχιστον 18.000 απολύσεις στις τράπεζες και για 6.000 απολύσεις στη ΔΕΗ.
  8. Στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση, με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο «μικροαπασχόλησης», όπως το αποκαλούν, κάτι μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ψευτο-απασχόληση με την οποία τα… σαΐνια της τρόικας ελπίζουν να μειώσουν την ανεργία.
Νέοι φόροι
  1. Η Τρόικα συμφωνεί μεν με το σχέδιο επιβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων, αλλά θέλει μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης, ώστε το μέτρο να γίνει «λάστιχο», για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού ή και χρηματοδοτικού κενού, αν και εφόσον χρειαστεί, το 2014. Εναλλακτικά ζητεί να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ σε καμία περίπτωση συζητεί τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με 1,9 δισεκατομμύρια «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά.
  2. Θεωρεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο περίφημος νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή του μέτρου αφήνει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα βρει άλλους εισπρακτικούς τρόπους, για να βρει τα 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν, όμως, πάλι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Για όλα τα παραπάνω η τρόικα φέρεται να έχει δώσει προθεσμία το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα σταλεί το απαραίτητο email από το γραφείο του Στουρνάρα, προκειμένου οι εμπειρογνώμονες της τρόικας να δώσουν με τη σειρά τους στον υπουργό Οικονομικών το… πράσινο φως, για να πάει το νομοσχέδιο προς έγκριση στη Βουλή. Σημειωτέον πως όλες αυτές οι πράξεις θα περάσουν, όπως λέμε εν μία νυκτί, με ένα νομοσχέδιο, για να τελειώνει γρήγορα το μαρτύριο του πολιτικού κόστους. 
Είναι, επίσης, κάτι παραπάνω από σαφές ότι όλα αυτά όχι μόνο θα ψηφιστούν, αλλά θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, αφού το πολιτικό προσωπικό του σημερινού κυβερνητικού σχήματος είναι ακραιφνώς μνημονιακό.
Το ιλαροτραγικό της ιστορίας είναι πως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευελπιστούν να λύσουν το μείζον πρόβλημα της ανεργίας με το ευτελές ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκταμιευτεί για όλη την ευρωζώνη προκειμένου να στηριχθούν τα «αστεία» προγράμματα επιταγής νέων στην αγορά εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ με μισθούς των 400 ευρώ.Ποσό που εδέχθησαν με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα ο Πρωθυπουργός πολλές φορές τόνισε ότι η κυβέρνηση του «έσπασε αυγά», για να πάει ο τόπος μπροστά. Όμως, λησμονεί ο κύριος Σαμαράς ότι χωρίς σοβαρές πρωτοβουλίες  λύσεις δε βρίσκονται, τουλάχιστον στο θέμα της ανεργίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/322980/i-polypothiti-anaptyxi-kai-alla-paramythia-tis-halimas#ixzz2Y1KOu9Gu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου